Dreamweaver programınıaçtıktan sonra diğer Adobe programlarında olduğu gibi bizi bir ekran karşılamaktadır. Bu sayfada yapılacak işlemler son kullanılanı açma,farklı türlerde yeni belgeler oluşturmak ve şablon oluşturmaktır.Programımızı satın almış isek Dreamweaver Exchange'e bağlanıp bir çok araç indirebiliyoruz.
Her şeyden önce programı ilk açışımız ise bizi karşılayan bir ekran olacaktır. Bu ekranda Dreamweaver ile açılabilecek dosyalar görüntülenmektedir. Tüm tiklerin işaretlenmesi durumunda işaretli uzantılar doğrudan dreamweaver ile açılacaktır..
Kullandığım sürüm olan Dreamweaver CS6 yükleniyor ekranı..
Programım yüklendikten sonra ilk kısımda belirttiğim ekran karşımıza geliyor.
Burada da oluşturabileceğimiz dosya türlerini görebiliyoruz..
Web sitesi geliştirme aşamalara bölünerek yapılan bir iştir.Daha önce makalelerimde ;
Konularını ele almıştım.Burada da bu konular hakkında kısa özet geçeceğim.
Siteyi Geliştirme Üzerine Hazırlık Yapmak
Hazırlık aşaması ilerleyen kodlamanın temelini oluşturacağı için araştırma ve planlama aşamalarına etkin bir süreç ayırmak çok önemlidir. Sistem veya site geliştirme için strateji oluşturmak işimizi hızlandıracağı gibi sonucu etkin hale getirecektir.Strateji geliştirirken kullanılması gereken en önemli yöntemler taslak oluşturmak ve bu taslakları bilgisayar ve kağıt üzerine geçirmektir.Siteyi geliştirme sürecini aşamalara bölerek detaylı tanımlayacak olursak;
1-Araştırma
Bu aşama oluşturacağımız sayfa hakkında kendimize veya siteyi isteyen müşterilerimize sık sık sorular sorarak çözüme gitme aşamasıdır.
2-Planlama ve Yapılandırma
Web sitesinin ziyaretçilerle bağlantısı sitenin yapısına bağlıdır. Açık ve kullanımı kolay, renk tonu düzgün bir şekilde ayarlanmış siteler bir sitenin can damarıdır.
Web sitesinin temelini sitenin yapısı oluşturur.Yapısal olarak karışık bir sitede dolaşma ve siteyi etkin şekilde kullanmak kafa karıştırıcı olabilir.Böyle bir sitenin uzun süre ayakta kalması imkansız denebilir..Bir taslak oluştrmadan önce sitenin nasıl bir yapıya sahip olacağını ve site dosyalarını barındıracak klasörlerin hiyerarşik yapısı doğru şekilde planlanmalıdır..
3-Geliştirme Ve Tasarım
Web sitesinin tasarımında çalışmaya sitemizi küçük resimlere bölerek başlayabiliriz.Bu yöntem kağıt üzerinde veya basit bir çizim programı üzerinde yapılabilir.Ancak el çabukluğu açısından kağıt daha önemlidir.Planlama ve yapılandırma aşaması göz önünde bulundurarak bu adımlar yapılmalıdır.Oluşturulan yüzeysel taslak fikirlerin de büyümesiyle detaylı hale getirilmelidir. Detaylar içerisinde web sitemizin nasıl görüneceği bulunmalıdır. Bu aşamada kişi kendine veya müşterisine sık sık sorular sormalı ve örnekleri ona göre düzenlemelidir.
Kağıtta yapılan detaylı fikir analizinden sonra basit bir HTML taslak üzerine gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği kontrol edilmelidir.Basit kullanımın yanında web siteizi görsel kavramların oluşturduğu unutulmamalıdır.Web sitesinde gerçekleştireceğiniz görsel kavramlarla ilgili bilgi ne kadar fazlaysa tasarım sırasında zamandan kazanç o kadar artacaktır.
4-Test Aşaması
Web sitesi sunucuya veya hosta atılmadan önce test etmek önemlidir. Basit web siteleri diye tabir edilen bir veya iki sayfalık siteler bile en ince ayrıntısına kadar test edilmelidir.Test işleminin kapsama alanı yalnız kodların denetlenmesi değildir. Günümüzde kullanılan güncel tarayıcılar indirilerek tarayıcılar üzerinde testler yapılmalıdır.Farklı tarayıcılarla bağlantıların sayfaları doğru olarak görüntülediğinden emin olmamız gerekmektedir.
5-Devamlılığın Sağlanması
Web sitesi geliştirme işi sonu olmayan bir işlem olarak kabul edilebilir.Sık sık yeni sayfalar ekleme bilgileri güncelleme işlemleri yapılmalıdır.Çok ziyaretçi alan bir sitenin görselliğinin belli periyotlarla değiştirilmesi önemli bir husustur.Dreamweaver programı burada devreye girmektedir. İçerisinde bulunan araçlar ,kütüphaneler ve şablonlar ile geliştirme ve değiştirme işlemi kolaylaşmaktadır.
Yukarıda klasörlerin hiyerarşik yapısının düzgün olması gerektiğini söylemiştim."Peki nedir bu düzgün bir hiyerarşik yapı?" diye düşünebiliriz..
Sitenin Klasör (Hiyerarşik) Yapısı Nasıl Olmalıdır?
Site üzerinde çalışırken düzenli bir çalışma ortamı bize zaman kazandırmaktadır.Düzenli bir çalışma ortamı için kullanılacak dosyalar gruplandırılmalı ve belli klasörler içinden çağrılmalıdır.
Web sitelerimiz üzerinde resim dosyaları ve CSS dosyalarının yanında site üzerinde kullanılmayan dosyaların da yeri vardır. Bu dosyalara örnek olarak kullandığımız logonun değiştirilebilir bir dosyası (PSD Dosyası Gibi) veya siteye ait başka kaynak dosyaları örnek verebiliriz.
Klasörleri oluştururken Türkçe karakter kullanmamaya özen gösterilmelidir.Bazı sunucular türkçe karakterleri yok saymaktadır. Böyle bir durumda Türkçe karaktere sahip dosyalar veya klasörler okunmayacaktır.
Örnek olarak;
İmages yerine images veya Images isimlendirmesini yapabiliriz..